Vezetés “házigazdaként”:
Praktikus lépések a szervezetben az aktív bevonás, a teljesítmény és az eredmények felé

 

Dr. Mark McKergow workshopja

Most, 2016-ban eljött az ideje, hogy felfrissítse vezetői stílusát! Lehetséges, hogy Ön egyike a világ számos vezetőjének, aki szeretné:

 • elkötelezett cselekvésre mozgósítani csapatát és szervezetét – hogy ők többet tegyenek és Ön ne égjen ki
 • hatékonyan bevonni az embereket a szervezeten belül és azon kívül is
 • saját szerepét abban látni, hogy a tehetségekből a legtöbbet hozza ki – nem csak megmondani nekik mi a következő teendőjük
 • az új lehetőségeket és a menet közben szerzett tudást figyelembe véve navigálni a folyamatosan változó üzleti környezetben, nem pedig összeállítani egy tervet és remélni a legjobbakat.

A gondolat, hogy a vezetőre “házigazdaként” is tekinthetünk – hős vagy szolga helyett -, napjainkban erőteljes hullámokat vet a vezetésfejlesztésben és az agilis szemléletű szervezetfejlesztésben. A jelenlegi vezetéstudomány nagyrészt a vezetőre koncentrál. Mi úgy gondoljuk, hogy ez hiba. A vezetés kapcsolatról szól – a vezető és a többiek közötti kapcsolatról. A “többiek” számára az a megfogalmazás, hogy “valaki mást követnek” nem túl csábító. Egy kapcsolat minősége két félen múlik – ugyanakkor a vezető a kapcsolatot meghatározó két fél egyike csupán. Ez különösen fontos a ma elterjedt “lapos” és projekt alapon működő szervezeti formákban.

A “Host Leadership”, azaz az a fajta vezetés, amelynek során a vezető “házigazdának” tekinti magát, a kapcsolatépítésről szól – a munkában, a közösségben, a társadalomban, otthon –, melynek során másokat is aktívan, elkötelezetten bevon a dolgokba. Az elkötelezett bevonódás az a kulcsfontosságú alkotórész, mely a magasabb teljesítményhez, az eredményekhez vezet. A vendéglátás művészete egyidős az emberiséggel – és gazdag, inspiráló kerete egyben sok praktikus vezetői készségnek és gondolatnak. Különösen olyan helyzetekben, ahol inkább a befolyásolás művészetére van szükség, nem pedig a nyers erőre.

“Köszönjük ezt a remek, inspiráló, gondolatébresztő és végtelenül praktikus workshopot. Nagyon tetszett, és egybecsengett sok munkahelyi, illetve munkától teljesen független tapasztalatommal. Kiváló.” Matthew Currey, Kampányfőnök, Tearfund

Ebben az egynapos programban a “házigazda” stílusú vezető művészetét térképezzük fel. Gondolatébresztő munka lesz, erős bevonódással, valós kihívásokról és valós élethelyzetekről legalább annyira szól majd, mint új eszközökről és keretekről. A “házigazda-vezetői” keretrendszer nagyon jól összefér a megoldásközpontú (SolutionFocus) módszerekkel és megközelítéssel. Így ez a workshop különösen érdekes lesz azoknak, akik már rendelkeznek tapasztalatokkal a megoldásközpontú munka terén – bár ez egyáltalán nem előfeltétel. 

Mark book

A tartalom részben Mark új könyvén alapul, melynek címe: Házigazda: az aktív elkötelezés hat új szabálya szerepe csapatok, szervezetek, közösségek és mozgalmak számára (Host: Six new rules roles of engagement for teams, organisations, communities and movements. Solutions Books, 2014), mely leírja a házigazda stílusú vezető hat szerepét és négy alappozícióját. A könyv gazdag erőforrás – ám ha mellétesszük Mark energikus, pozitív, interaktív stílusát, akkor kel csak igazán életre úgy, hogy be is épül a gyakorlati eszköztárunkba. Ez a program segíti Önt majd a munkájában, az otthoni világában, a kapcsolataiban, vagyis az életében. 

“Azt, ahogyan a könyv a vezetőt házigazdának tekinti, nagyon gyakorlatias és kiegyensúlyozott vezetési koncepciónak tartom. A házigazda stílusú vezetés sokat segít abban, hogy a nehezen megoldható helyzeteket jól kezelhető alkotórészekre bontsuk, amiből aztán következnek az előremutató konstruktív lépések. Amikor olvastam, előfordult, hogy megálltam és konkrétan megtettem pár dolgot, elküldtem egy-egy meghívót az alapján, amire rájöttem olvasás közben.” Daniel McCoy, Pixar Inc.

A workshop folyamán közösen:

 • Megnézzük, milyen kihívásokkal kerülnek szembe manapság a vezetők a teamekben és a szervezetekben – minden szinten.
 • Megnézzük a vezetői stílusok palettáját – a tekintélyelvű stílusoktól a támogatókig –, és kapcsoljuk őket az Ön természetes vezetői gondolkodásához.
 • Megismertetjük a házigazda stílusú vezető metaforájával – új, mégis ősrégi gondolkodásmódjával, mely minden kultúrában és társadalomban érvényes.
 • Felfedezzük a “házigazda-vezetői” magatartás és a házigazda/vendég viszony gazdag történeti hátterét.
 • Kapcsolatba lépünk hat “bevonó szerepünkkel” – a házigazda-vezető eszközeivel, mellyel elő mozdítja a dolgokat.
 • Beleállunk a házigazda stílusú vezető négy pozíciójába – a sikert eredményező négy különböző nézőpontba.
 • Mindezt összekötjük azokkal a kihívásokkal és kemény helyzetekkel, melyekkel esetleg jelenleg épp szembesül– a munkájában, az életében.
 • Talákozhat hasonló gondolkodású emberekkel, akik szívesen elsajátítanának egy, a “hős vezető” fogalmát meghaladó vezetői stílust.

Mindezt a jelenlévők tapasztalalataival és kérdéseivel vegyítjük – ezért ha egy új csapat felállítására, egy már létező energizálására, virtuális vagy multikulturális csapatokkal való közös munkára készül, akkor jöjjön el és csatlakozzon Markhoz és másokhoz egy közös párbeszédre.

“Egyre modernebb világunk sok emberben kelti az elszigetődés, az eltávolodás érzését. Ha a Házigazda tanulságait figyelembe vesszük, és így az igazgatóság, a csapat vagy az ügyfelek által valaha tapasztalt legkedvesebb, legszívélyesebb házigazdává válunk, a hatás az elképzelhető legerőteljesebb lesz.” Paul Wicks, Ted előadó, a PatientsLikeMe innovációért felelős alelnöke

Dr Mark McKergow nemzetközi szinten ismert előadó, tanácsadó és tanár. Az egykori fizikus húsz éves munkásságának középpontjában komplex helyzetek és az azokra választ adó megközelítések állnak. 20Mark McKergow00 óta Mark a nemzetközi Solutions Focus közösség számára számos megvilágítást dolgozott ki és mutatott be, és három könyv, köztük a “The Solutions Focus” szerzője. Aktívan vett részt vett a SOLWorld és az SFCT (Megoldásközpontú Tanácsadók Szakmai Egyesülete) létrehozásában. Az SFCT szakmai lapjának, az InterAction-nek szerkesztője, tagja a Tranformational Leadership Council-nak. Londonban él, a Sunday Assembly Movement nemzetközi kordinátora, és szívesen játszik szaxofonon és klarinéton dzsessz-zenét.

Hogyan voltak hasznosak egy nagy szervezetben a “Vezetés házigazdaként” eredményei: Rachel története

 

Rachel a londoni Királyi Állatorvosi Főiskolán az oktatás fejlesztéséért felel. Ez intenzív kapcsolattartást, nagycsoportos alkalmak szervezését és coachingot jelent, mindez közel áll a szívéhez. Korábban sokat küzdött azzal, hogy hogyan összegezze szerepét, különösen néhány felettesének. Szívesen coachol, és támogatja az embereket abban, hogy megtalálják a saját megoldásaikat, de fejfájást okozott neki az, hogy ezt hogyan csomagolja. Próbálkozott különböző hasonlatokkal, mint a hidak építése, de nem sikerült meggyőznie a kollégáit. “És mi lesz, ha a hidat kiveszed a képből? Megszűnik a kommunikáció?” – kérdezte egyszer valaki, ezzel is utalva a szerep időszakos és bizonytalan természetére. Rachel ettől kezdve nem szívesen használta a híd hasonlatot, mert nem adta vissza a munkája lényegét. De folytassa a történetet Rachel:


“Egyszer egy kollégámnak meséltem az egyik kedvenc szerepemről, nem is hidak építésének, hanem inkább emberek összehozásának neveztem. Egyik feladatom egy évente megrendezésre kerülő alkalom megszervezése, ami során tanárok és diákok összeülnek, és megbeszélik az aktuális problémáikat, szóljon az tanulásról vagy tanításról (általábán diákokkal közös megbeszélések előzik meg a találkozót). A kollégám úgy fogalmazott, hogy ez sokkal inkább hangzik házigazda szerepnek, és szerinte ennek a feladatkörnek kéne utánaolvasnom. Egyenesen hazamenten és rákerestem a “házigazda stílusú vezetésre”, ekkor találtam meg Mark oldalát és a blogját. Fellelkesültem attól a gondolattól, hogy olyasmire bukkantam, amiben felismerni véltem a valódi adottságom.”


“Nagyon megörültem a workshopnak is, és nem is kellett benne csalódnom. Az újdonság, amit megértettem belőle az volt, hogy a házigazda szerepem munkában és otthon is ugyanolyan jól használható (a dolgozó énem és az otthoni énem ugyanaz lehetett végre). Kezdett derengeni, hogy miért is szeretem azt a kettős stresszt, ami egy parti/konferencia szervezésével jár, és még az is lehet, hogy teljesen ok, hogy én vagyok az egyetlen, akit ezek a típusú dolgok feldobnak.”


“Mindig is nagyon odafigyeltem arra, hogy a workshopjaimon meglegyen az a “tér, amelyben gondolatok és beszélgetések alakulhatnak”. Anélkül, hogy tudtam volna az okát – az évek alatt megtanultam, hogy ha a körülményekről gondoskodunk: a témáról, a térről, az időzítésről, a csoportról…, akkor bízhatunk abban, hogy a résztvevők értékes beszégetéseket fognak folytatni. Tehát én házigazda vagyok, a vendégek pedig hozzák a tartalmat – nem szakemberként kell rám tekinteni. Most az a feladatom, hogy ezt megértessem néhány facilitátorral, akik még mindig nagyon szívesen állnak elő a saját szakértelmükkel, ahelyett hogy a többieket támogatnák.”


“Az is nagyon tetszik, amit házigazdaként tehetek hozzá a dolgokhoz. A coaching alkalmak alatt nagyon is érzem a kísértést, hogy a szakmai tudásomat megosszam, de érzem, hogy nem lenne helyes… Most már látom, hogy hol tudom felhasználni a tapalasztalatomat, immár házigazdaként. Talán engedélyeztem végre magamnak, hogy igazán magam legyek – az, aki szívesen vendégül látja a munkásokat, a postást, a hentest, a tanárt, a barátokat, a kollégákat, és ez olyasmi, ami segít abban, hogy az embereket jótékonyan kimozdítsam. Köszönöm Mark az inspirációt, és hogy segítettél megtalálni a “világomat”.


A házigazda stílusú vezetés megismerése segített Rachelnek abban, hogy tisztán lássa miként is szeret dolgozni, és hogy ezt el tudja magyarázni másoknak is. A házigazda stílusú vezetés egy új világ, amiből mindannyian inspirációt és magyarázatot nyerhetünk.

host leadership

 

 

 

 

SF_logo_atlatszo

 

 

 

 

Információk

2016 február 29. hétfő

9.00-17.30h

Helyszín

Adina Hotel Budapest, 1133, Budapest, Hegedus Gyula utca 52-54.

Részvételi díj

60.000 Ft + áfa // 200 euro + vat
SFE tagoknak 20 % kedvezmény

Ismertető letöltése

Jelentkezem

[contact-form-7 404 "Not Found"]