Hankovszky Kati

A coacholás, szervezetekkel való munka és coachképzés mellett (vagy közben…) figyelmem jelentős részét fordítom a módszereink továbbfejlődésére és aktív alakítására. A konferenciák elindítása és szervezése, a könyvkiadás is mind azt szolgálja, hogy a megoldásfókusz minél több területen, minél többek számára elérhető legyen Magyarországon, illetve hogy a régióban gyakorló szakemberek találkozhassanak, és hasznos tapasztalatot szerezhessenek a közös munkával.


"A megoldásközpontú munka lényege a hasznos interakció, melynek nyomán az ügyfél megváltozva folytatja útját: több reménnyel, több kreatív ötlettel, a kompetencia érzetével és a lehetőségek tiszta képével maga előtt."

/Liselotte Baeijaert/


Steve de Shazer mondta, hogy a megoldásfókuszú beszélgetés olyan, mint egy tolvajkulcs: a zártól függetlenül tudsz vele kinyitni ajtókat. A magyarországi SolutionSufersnél ezért is hívjuk szívesen kulcskompetenciáknak a "core competency"-t. Egy kulcs, ami annyi mindenhez idomul. Sok-sok területen látjuk ezt. Nincs előírás, hogy mi a megfelelő sorrend, hogy először ezt vagy azt kell csinálni. Az iskolai projektek indulhatnak abból, amit egy iskola akar magának. Az egyéni beszélgetés onnan, ahol az ügyfél van. A tanuló coach az előzetes végzettsége, képzettsége és az érdeklődése szerint kezd el továbbfejleszteni valamit - a neki megfelelő irányba. De látjuk ezt azon is, hogy mennyire sokrétűen alkalmazzák ezt a kulcsot a végzettjeink: vezetőfejlesztésre, szabadúszók támogatására, mediációra, iskolában, terápiában. Ott van ez a kulcs sokféle területen - szerte a világban, de Magyarországon is egyre inkább.

Fókuszban az ügyfél önszerveződése Hogyan tegyük megfoghatóvá a megfoghatatlant? – skálák a gyakorlatban Hatékony megoldásépítés szervezetekben – egy teamcoaching rövid története Ugrás a jövőbe A coaching alapjai, története és hasznai Megoldásközpontú szemlélet az iskolában - rádióinterjú Egyszerűség - szeretetteljes precizió - vágyott jövő A coachok példáján: felnőttek tanulása a tudástársadalomban Nem ilyen egyszerű ez – gondolatok Godat könyvéről Az eszköztelen coach? - Egy tanuló feljegyzései Bemutatkoznak a coachok – Hankovszky Katalin Fókuszváltás - a rövidcoaching módszere